Χρόνοι Εκχύλισης Τσαγιού
Χρόνος εκχύλησης / ∆οσολογία 250ml / Θερµοκρασία Νερού
Τσάι Σκέτο
Τσάι λευκό 3′ -5′ 2 – 4gr 60°C – 70°C
Τσάι πράσινο 2’ – 3′ 2 – 3gr 70°C – 80°C
Τσάι µαύρο 4’ – 5′ 2 – 3gr 90°C – 95°C
Darjeeling 2’ – 3′ 2 – 3gr 75°C – 80°C
Pu Erh 4’ – 5′ 3 – 4gr 90°C – 95°C
Τσάι Oolong 5’ – 6′ 3 – 4gr 80°C – 85°C
Τσάι µε γεύσεις
Μαύρο 3’ – 5′ 2 – 3gr 100°C
Πράσινο 2’ – 3′ 2 – 3gr 80°C
Oolong 5’ – 6′ 2 – 4gr 90°C
Rooibos 5’ – 8′ 2gr 100°C
Fruit Infusion 8’ – 10′ 5 – 7gr 100°C
Yerba Mate 6’ – 8′ 3 – 5gr 100°C
Βότανα 8’ – 10′ 4 – 6gr 100°C
Κάποια είδη τσαγιού ανήκουν στη κατηγορία των τσαγιών που εκχυλίζονται πολλές φορές. ∆ηλαδή, µε την ίδια ποσότητα τσαγιού µπορούµε να φτιάξουµε περισσότερες από µία κούπες. Για να πάρουµε το µέγιστο των δυνατοτήτων αυτού του τσαγιού θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα…
Ζεστή κούπα… Για να ζεστάνουµε τη κούπα ρίχνουµε µέσα βραστό νερό.
Θερµοκρασία νερού… Ζεσταίνουµε φρέσκο νερό σύµφωνα µε τη θερµοκρασία που αναφέρεται στο πίνακα. Αφού αδειάσουµε το νερό που ζεστάναµε τη κούπα, ρίχνουµε µέσα το νερό µε τη σωστή θερµοκρασία.
Τσάι… Ρίχνουµε στη κούπα την ποσότητα τσαγιού που αναφέρεται στο πίνακα, χωρίς να χρησιµοποιήσουµε σουρωτήρι. Σκεπάζουµε τη κούπα και τότε σιγά σιγά το τσάι «κάθεται» κάτω.
Εκχύλιση… Αφήνουµε το τσάι να εκχυλιστεί 3-4 λεπτά και µπορούµε να ξεκινήσουµε να πίνουµε, αφού πρώτα το ανακατέψουµε ελαφρά. Τελειώνοντας το τσάι µας, τα φύλλα του τσαγιού θα πρέπει να µείνουν σκεπασµένα µε λίγο νερό ώστε να µην στεγνώσουν και οξειδωθούν.
Αργότερα, και µέσα στην ίδια µέρα, ζεσταίνουμε νερό και ρίχνουµε µέσα στη κούπα. Πίνουµε για 2η φορά, επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία ανάλογα µε τη δυνατότητα εκχύλισης που αναφέρεται στο πίνακα για το συγκεκριµένο τσάι.
Σηµείωση: Όσο µικρότερο είναι το χρονικό διάστημα ανάµεσα στις εκχυλίσεις, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα